Przetwórstwo Rybne Łosoś obchodzi w tym roku swoje 70-lecie

30.07.2024

Firma Przetwórstwo Rybne Łosoś z Ustki obchodzi w tym roku swoje 70-lecie!
To imponujący jubileusz, który świadczy o długotrwałym zaangażowaniu i pracy na rzecz firmy oraz rozwoju regionu słupskiego.


Przetwórstwo Rybne Łosoś powstało w 1954 roku i do 1999 roku funkcjonowało jako Spółdzielnia Pracy Rybołówstwa Morskiego „Łosoś”. Zakład mieścił się wtedy w porcie
w Ustce i oprócz produkcji konserw rybnych zajmował się także połowami ryb w Bałtyku, sprzedażą ryb świeżych i do dalszego przetwórstwa, remontami kutrów i naprawą sieci, a także sprzedażą detaliczną w 10 sklepach własnych zlokalizowanych na terenie całego kraju.
Od początku lat 90 skupiono się już wyłącznie na produkcji i dystrybucji konserw rybnych.
W 2000 roku forma prawna została zmieniona na spółkę prawa handlowego, a 2 lata później firma przeniosła się do Słupska, gdzie na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej powstała nowoczesna fabryka. Dziś Łosoś jest jednym z czołowych producentów konserw rybnych w Polsce z roczną produkcją ponad 83 mln sztuk i zatrudniający około 460 osób.

W imieniu Zarządu oraz wszystkich członków SIPH składamy serdeczne gratulacje dla założycieli i pracowników z okazji 70-lecia istnienia. Życzymy dalszego rozwoju, wszelkiej pomyślności i sukcesów w życiu zawodowym i osobistym.